2014 : TOUGH YEAR FOR MALAYSIA


Assalamualaikum wbt..

Hari ini dah masuk 31 Disember 2014. That's mean esok dah bermulanya tahun baru iaitu tahun 2015.. Time flies so fast, isn't it? Just in a blink of eye, we have gone through 365 days in year 2014.. Through ups and downs.. We have face it together.. 

Apa yang kite tahu, 2014 merupakan tahun yang amat mencabar utk Malaysia. Saya rasa right now whole world already know what happened to Malaysia through this year. All of us want a sweet and memorable ending for this year but tidak utk negara Malaysia dan juga tidak untuk rakyat Malaysia. Allah menduga kami begitu hebat. Belum pun masuk tahun baru tetapi negara kami, beberapa negeri di pantai timur dilanda banjir yg amat dahsyat. Boleh dikatakan 'Tsunami Kecil' utk negara Malaysia.. Terutamanya negeri Kelantan.. Penduduk negeri tersebut diuji dengan tragedi banjir yg sangat teruk.. Doa kami dari negeri2 yang lain sentiasa bersama kalian, hanya doa sahaja yg mampu kami kirimkan..
Tidak cukup dengan itu, Malaysia sekali lagi diuji dengan kehilangan pesawat AirAsia QZ8501.. Membawa seramai 155 orang penumpang (betulkan saya if saya silap), telah hilang dari radar 3hari yg lepas.. Dan semalam, pasukan SAR Indonesia telah menemui beberapa objek yang ada kaitan dengan pesawat tersebut dan juga beberapa mayat yang terapung di lautan.. Allahu, kuat sungguh ujian dari Allah untuk kami.. MH370 yang hilang tanpa khabar berita, MH17 yang ditembak jatuh di rusia, banjir besar yang melanda negeri pantai timur dan yang terakhir QZ8501.. 

Apa yg boleh sy katekan kt sini, bertabahlah semua.. stay strong Malaysian.. Those tragedy menyatukan kita semua tak kire umur, bangsa mahupun fahaman parti politik.. May Allah bless all of us.. Dan semoga tahun 2015 membuka lembaran baru dalam hidup kite even though untuk membuka lembaran baru tuh kite kena melalui pelbagai ranjau dan duri..

"Selamat tinggal 2014..
Jalan baik-baik..
Sedang kau kendong kisah ku yang berat..
Terlalu banyak cerita..
Terima kasih untuk segalanya..

2015..
Aku enggan mencipta harapan..
Aku pasti.. 
Jalan ku lalui nanti kan diuji lagi..
Semoga baik-baik sahaja.."
0 comments: